Klassiek balletdanser als beroep

Veel meisjes, en ook zeker jongens, dromen ervan om klassiek balletdanser(es) te worden. Hoe hard werken het ook is, het is een prachtig gevoel om bij te kunnen dragen aan deze kunstvorm. Als je al een aantal jaar danst, kan je overwegen of dit echt is wat je wil. Je moet er namelijk wel zeker over zijn, zodat je er met de volle 100% tegenaan kan gaan.

Vergeet daarentegen ook niet dat een balletopleiding je hele leven lang nog van pas kan komen. Onder andere door het leren van discipline, doorzettingsvermogen en flexibiliteit. Bovendien doe je door de jaren heen veel algemene kennis op over kunst, anatomie, voeding en sport.

Begrijpelijk als je twijfelt of vragen hebt over het worden van balletdanser. De weg ernaartoe verschilt per persoon en kan ook best een onverwachts traject zijn. In de tijden van Sociale media is er gelukkig genoeg online te vinden over dansers, maar hoe je precies danser wordt blijft vrij verborgen gehouden. Daarom hier een aantal praktische vragen beantwoord!

1: Kan ik professioneel klassiek balletdanser(es) worden?

Of iemand professioneel balletdanser(es) kan worden, hangt van vele verschillende factoren af. In de balletwereld is steeds meer diversiteit te zien, dus hoe je eruit ziet, zou in principe geen rol moeten spelen. Iedereen kan en mag auditie doen voor dansopleidingen en gezelschappen!

Wel moet je natuurlijk op het juiste dansniveau terecht zien te komen wat het desbetreffende dansgezelschap als standaard behoudt. Hoe jij je ontwikkelt als balletdanser(es) hangt onder andere af van:

  • Lichaamsbouw: lenigheid en kracht kunnen getraind worden. Zelfs de wreef kan tegenwoordig getraind worden met een ballet foot stretch. Echter, komt het voor dat het lichaam bepaalde dingen niet mogelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan een beperkte uitdraai, hypermobiliteit of scoliose. Daarom wordt je voor balletopleidingen medisch gekeurd door een fysiotherapeut.
  • Dansopleiding: essentieel voor een danscarrière is natuurlijk het opbouwen van een goede basis en dit leer je allemaal op een dansopleiding. Welke dansopleiding dit is, hoe goed deze bij je past en hoe snel je hier dingen oppikt, hebben allemaal invloed op hoe jij je ontwikkelt als danser. Daarnaast hebben sommige opleidingen connecties met bepaalde gezelschappen, waardoor doorstroom naar het professionele veld soepeler gaat.
  • Dansgezelschappen: voor bijna iedere danser is wel een passend gezelschap te vinden. De kans dat jij bij een gezelschap wordt aangenomen, hangt onder andere af van jouw danservaring en waar dat gezelschap momenteel naar op zoek is. Eventueel kan je ook freelance danser worden, maar dit is bij klassiek ballet erg lastig om te doen als beroep.
  • Leeftijd: hieronder meer over leeftijd.

Spitzen verschillende kleuren freed

2: Op welke leeftijd kan ik auditie doen?

7-9 jaar: Auditie voor pre-vooropleiding

Op deze leeftijd kan je auditie doen voor de pre-vooropleiding van een balletacademie. Kinderen die in groep 5 of 6 van de basisschool zitten kunnen zo’n opleiding volgen waar ze een aantal keer per week dansles krijgen op hoog niveau.

10-11 jaar: auditie voor vooropleiding

Rond deze leeftijd kan je auditie doen voor een balletacademie of doorstromen vanuit de pre-vooropleiding naar de officiële vooropleiding! Bij de auditie wordt gekeken naar lenigheid, dansgevoel en of je de opleiding fysiek aan zal kunnen. De techniek een balletkennis hoeft nog niet heel ver ontwikkeld te zijn, omdat je dit allemaal aan zal leren op de academie. Een leeg canvas is zelfs fijner. Veel dansacademies organiseren open dagen waar je kan gaan kijken of het iets voor jou is.

12-15 jaar: Later instromen op vooropleiding

Vanaf de middelbare school wordt het lastiger om in te stromen op een balletopleiding, omdat leeftijdsgenoten al een sterke techniek hebben ontwikkeld. Toch is wel mogelijk als je een goede basistechniek, uitstraling en talent hebt. Neem vooral contact op met dansopleidingen in binnen- en buitenland en kijk of er ergens auditie mogelijkheden zijn.

Vanaf 16 jaar: Richting een dansvakopleiding

Als je 16 jaar bent, kan je al audities gaan doen voor MBO dansvakopleidingen. Dit zijn echter opleidingen richting andere dansstijlen of om dansdocent te worden. Vanaf 17/18 jaar stromen balletdansers door naar een (HBO) dansvakopleiding of al naar een dansgezelschap! In de meeste gevallen moet je van een andere professionele dansopleiding komen, wil je nog instromen op een balletacademie. Jouw leeftijdsgenoten op de opleiding dansen al iedere dag en zijn fysiek erg sterk. Je hebt nog maar een maar een paar jaar om op hetzelfde niveau te komen. Niet getreurd! Als je heel graag klassiek balletdanser wil worden, kan je kijken naar de tips hieronder.

Benieuwd naar het auditie proces voor een balletopleiding? Lees dan hier meer: Waar wordt er naar gekeken tijdens de auditie voor een balletopleiding?

auditie voor balletopleiding klassiek balletdanser worden

3: Ik ben eigenlijk ‘te oud’, kan ik het toch nog proberen?

Ten eerste is het van belang dat je onderscheid maakt tussen een klassiek ballet- of een moderne dans opleiding. Er zit een groot verschil tussen beiden. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is het van groot belang dat je heel vroeg met balletles begint als je klassiek balletdanser(es) wilt worden. Je moet technisch, fysiek en artistiek aan strenge eisen voldoen.

Als je op latere leeftijd nog naar de balletacademie wilt, is het belangrijk dat je veel goede balletlessen hebt gevolgd op een amateur- of semi-professionele dansschool. Je moet je bedenken dat je moet kunnen concurreren met dansers die al jarenlang een opleiding volgen.

Tijdens de auditie wordt er vooral gekeken naar potentieel; hoe snel pik je iets op en wat kan jouw lichaam aan? De perfecte manier om dit te laten zien is om de zomerschool van een balletacademie te volgen. Deze worden vaak afgesloten met audities. Op deze manier kan de directie van een balletopleiding jou en je vaardigheden beter leren kennen, in plaats van te oordelen op een momentopname.

Wij adviseren je om te overleggen met je dansdocenten en ook de dansopleidingen of het voor jou haalbaar is om auditie te doen en samen een plan te maken. Het is natuurlijk belangrijk om heel realistisch te blijven. Zo wordt misschien wel geadviseerd om meer op modern ballet te oriënteren of om richting dansdocent te gaan. Je kunt hiervoor ook nog op latere leeftijd aangenomen worden.

Ben je een jongen en wil je op latere leeftijd beginnen met een balletopleiding? Probeer het vooral! Voor jongens zijn de toelatingseisen vaak iets minder streng. Onder andere doordat het lichaam zich later ontwikkelt en door mindere mate van concurrentie.

auditie doen om klassiek balletdanser te worden

4: Hoe is het om klassiek balletdanser van beroep te zijn?

Vind je dit lastig om voor te stellen? Hoewel het voor iedere danser verschilt, kunnen wij wel een grove schets maken:

Waarschijnlijk kom je terecht bij een professioneel balletgezelschap. Hier train je iedere dag om te werken aan voorstellingen die meerdere keren per week plaats zullen vinden. Je begint onderaan het balletgezelschap als trainee, stagiair of aspirant. Uiteraard kan je door de jaren heen je weg omhoog maken naar het corps de ballet of zelfs naar solist!

Sommige dansers wisselen een aantal keer van gezelschap binnen hun carrière, anderen blijven hun hele carrière bij hetzelfde gezelschap. Tot slot maken vele dansers tussen de 35-45 jaar een transitie naar dansdocent, choreograaf, freelance danser of misschien wel iets totaal anders!

Om een nog beter beeld te krijgen van wat er achter de schermen gebeurt, kan je kijken naar ‘Behind the Scenes’ video’s van balletgezelschappen. Ook adviseren wij om even rond te kijken naar welke voorstellingen in hun jaarlijkse dansseizoen zitten. Daarnaast zitten er op youtube ook vele professionele balletdansers die praten over hun ervaringen. Enkele aanbevolen youtube kanalen: Kathryn Morgan, Claudia Dean World, Mario Khoreva, Anaheim Ballet, TwinTalks Ballet, Nationale Opera & Ballet, Royal Opera House.

behind the scenes het nationale ballet