Correcte lichaamshouding bij Ballet

In het klassieke ballet is houding een van de belangrijkste, en ook misschien wel een van de moeilijkste aspecten die er bestaan. Posities en danspassen kun je enkel en alleen uitvoeren als je een correcte lichaamshouding hebt. Helaas wordt aan houding niet erg veel aandacht besteed op veel amateuristische balletstudio’s. Sommige balletstudio’s bieden leerlingen de mogelijkheid van het volgen van placementlessen. In deze meestal een halfuur durende les komt de correcte houding van het klassieke ballet uitgebreid aan bod. Als je net begint of bent begonnen met balletles en je balletstudio biedt deze mogelijkheid, is het een aanrader om deze les te volgen. Vooral als je goed wilt leren dansen heb je hier later veel voordeel aan.

Een goede houding begint wanneer je klaar gaat staan voor een oefening in de balletles en eindigt wanneer je de oefening afsluit. (Zie foto hieronder.) In de tussentijd (, wanneer je de oefening uitvoert,) moet je houding ook goed geplaceerd blijven.

Voor de mensen die placement nooit goed aan hebben geleerd komt hier een overzicht van punten waarop je moet letten. Maar nogmaals; een goede houding leer je het allerbeste aan tijdens een balletles van een opgeleide dansdocent.

Met deze foto als uitgangspositie bespreken we de goed geplaceerde houding.

  • De benen zijn gestrekt.
  • De heupen zijn (als mogelijk) 180 graden uitgedraaid.
  • De bilspieren zijn licht aangespannen.
  • De bekken zijn NIET gekanteld.
  • De buikspieren zijn aangespannen waardoor je navel iets is opgetrokken.
  • Het centrum van je lichaam zit vast (dus de ribben zijn naar elkaar toe getrokken).
  • Het borstbeen is omhoog getrokken.
  • De schouders zijn laag en zitten boven de heupen.
  • De heupen vormen een rechte lijn met je knieën en voeten.
  • De nek is lang, de kin is iets opgeheven waardoor de ogen iets boven oogniveau zijn.

Belangrijk! Veel mensen schijnen te denken dat je je rug licht moet hollen, dit is NIET zo. Als je je borstbeen optrekt lijkt het alsof je rug een beetje gehold is. Als je zelf je rug gaat hollen sta je niet meer geplaceerd, en het is nog slecht voor je rug ook.

Belangrijk! Je draait je benen uit vanuit je HEUPEN en niet van uit je VOETEN, hoewel veel mensen dat wel schijnen te denken. Als je je heupen niet 180 graden uit kunt draaien is het goed om dat ook niet te doen, je kunt je gewrichten er op slechte manier mee belasten. Bovendien, als je je heupen verder uitdraait en je gaat dansen, houd je dit niet vol. Bijvoorbeeld als je een grand plié maakt, dan buigen je knieën zich naar voren en gaan je voeten zich naar binnen kantelen. Dat is niet goed. Houd je voeten dan maar iets minder uitgedraaid als je daardoor je passen beter uit kunt voeren.

Belangrijk! Draag je armen. Laat ze niet als regenwormen langs lichaam vallen maar voel ze en laat aan het (denkbeeldige) publiek zien dat ze er zijn. Zie je armen ook als een balans waarmee je je voordeel kunt doen. Als je je arm opzij houdt moet je elleboog altijd iets onder je schouder zitten, en je hand daar weer iets onder.

Wil je een vraag stellen over een correcte lichaamshouding? Dat kan onderaan deze pagina of op het forum, als je de mening van andere dansliefhebbers wilt horen.