Doe het zelf: muziek uitzoeken bij een choreografie

0
Hoi dansliefhebber!

Dit artikel is een vervolg op het artikel ‘Doe het zelf: een solo maken!’. Als je dit artikel nog niet hebt gelezen kun je hier klikken. Ik heb eerder al geschreven over mijn ervaringen met het maken van een solo, hoe ik dat aan zou pakken. Daarbij geef ik wat tips en handigheden die je kunnen helpen als je dit nog nooit hebt gedaan en je niet weet waar te beginnen. Ik merkte uit de reacties op dit artikel, dat jullie het lastig vinden om muziek uit te kiezen die hier goed bij past. Daarom geef ik jullie wat extra hulp om van jouw solo of andere choreografie iets te maken waar je trots op kunt zijn, middels het gebruik van muziek. Weer raadpleeg ik hierbij mijn eigen ideeën en ervaringen en die verschillen voor iedereen. Voel je daarom vrij om je eigen weg te kiezen en te doen hoe jij het wilt. Ik hoop alleen een kleine bijdrage te kunnen leveren om je op weg te helpen. Aan het eind van het artikel noem ik wat soorten muziek die ik zou gebruiken bij een dans. De tips kunnen toegepast worden bij een solo, maar natuurlijk ook bij een andere vorm van choreografie. Deze twee woorden gebruik ik in dit artikel dus door elkaar heen. Veel succes en plezier!
Stap 1: wat zijn de praktische eisen van liedje?
Dit vertelde ik al eerder, maar ik wil het nog eens benadrukken. Het is belangrijk om uit te zoeken of de institutie waarvoor je de choreografie maakt eisen stelt aan de muziek. Dus hoe lang moet/mag het je dans zijn bijvoorbeeld? Als het de bedoeling is dat je een klassiek stuk maakt, is het natuurlijk niet zo’n goed plan om met een hiphopnummer aan te komen. Zoek deze praktische eisen nog even na voor de zekerheid, zodat je niet achteraf onaangenaam verrast wordt.

Stap 2: welke bewegingen verwerk je in je dans?
Zoals je in deel 1 van deze solo-reeks hebt kunnen lezen, geef ik er persoonlijk de voorkeur aan om mijn solo te maken voordat ik de muziek erbij kies. De reden hiervan is dat het meer vrijheid geeft in de bewegingen. Als je een liedje kiest en dat per se voor je solo wilt gebruiken, maak je het jezelf lastig. Je zit dan erg aan dat specifieke nummer gebonden en kunt niet goed afwijken van een bepaald ritme. Terwijl als je eerst de bewegingen bedenkt en die daarna op een nummer uitvoert, je merkt dat die zich automatisch aanpassen. Bovendien is het handiger om achteraf te besluiten dat je toch liever voor andere muziek kiest, dan dat je je solo op het laatste moment nog totaal moet veranderen. Dan kun je in tijdsnood komen en vooral als er een deadline aan verbonden is voor een optreden of een auditie, wordt dat vervelend. Eerst de bewegingen dus, als je het mij vraagt.

Stap 3: wat wil je met de muziek bereiken?
Daarna is het belangrijk dat je na gaat denken over welke bijdrage het liedje persoonlijk voor jou moet leveren. Dit is een kwestie van smaak, maar het is ook goed om je keuze een beetje op eventueel publiek af te stemmen. Wat ik noodzakelijk vind aan een liedje, is dat het niet overheersend is. Uiteindelijk gaat het om je dans, maar als de muziek zo hard en aanwezig is kan je dans erbij wegvallen. Dit is irritant voor jezelf, maar ook voor het publiek. Ik zoek liever een nummer dat mijn choreografie ondersteund en bepaalde punten sterker maakt, maar er niet compleet overheen walst. Ook ga ik zelf meestal voor de wat onbekendere muziek. Dat maakt de dans naar mijn mening nog net wat specialer dan een liedje dat iedere dag meerdere keren op de radio te horen is. Maar het allerbelangrijkste is nog wel dat ik me er helemaal bij kan inleven. Voor mij moet een liedje de bewegingen aan elkaar verbinden tot een geheel waarin overgangen niet storend zijn. En het moet er voor zorgen dat ik nog groter ga dansen en mezelf erdoor kan proberen te overtreffen. Zet eens voor jezelf op een rijtje: wat vind jij belangrijk in een liedje? Natuurlijk hoef je geen lijst met eisen te maken waar het ideale nummer aan voldoet, want dan wordt het lastig iets te vinden. Maar het is goed om wat dingen in je achterhoofd te houden zodat je aanknopingspunten hebt tijdens het zoeken.

 

Stap 4: en nu zoeken!
En waar doe je dat? YouTube is natuurlijk ontzettend handig. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden. Je hoeft alleen maar een zoekwoord in te typen en je hebt een hele rij met potentiële nummers voor je choreografie. Dit kun je doen als je al enigszins een idee hebt waar je naar op zoek bent, maar ik kan me voorstellen dat het nog al overweldigend veel is en je nooit alles kunt beluisteren. Als je een abonnement op Spotify hebt, is dat ook wel heel handig. Je kunt gemakkelijk doorklikken naar allerlei, ook onbekendere, artiesten. Zo kom je allerlei muziek tegen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, dat kan heel verrassend zijn! Je kunt een gratis abonnement aanmaken voor een paar dagen. Muziek zoeken kan natuurlijk ook in je eigen kast met cd’s. Misschien denk je dat je alle liedjes al hebt gehoord, maar als je op zoek bent naar een nummer voor je choreografie ga je er toch op een andere manier naar luisteren. Als je aan het werken of leren bent kun je eens een cd opzetten, wie weet dat er iets interessants voorbij komt.

Mijn keuze
Ik ben zelf al een paar keer in de situatie geweest dat ik muziek moest uitkiezen voor een dans, ook een paar keer voor een solo. Het liedje dat je kiest is natuurlijk afhankelijk van je smaak en het doel van je dans, maar toch wil ik wat soorten muziek met jullie delen die tot mijn keuze zouden kunnen behoren. Wie weet dat ik voor een beetje inspiratie kan zorgen.

Giovanni Allevi
Giovanni Allevi is een Italiaanse componist en pianist en hij heeft prachtige liedjes geschreven. De muziek is behoorlijk klassiek, maar je kunt er veel kanten mee op. De pianomuziek is rustig, maar kan je solo tegelijkertijd kracht geven. Mijn favoriete nummer van hem is denk ik wel Aria (https://www.youtube.com/watch?v=nhfHhrnM2sY), bekijk maar eens het filmpje hieronder.


Flairck
Dit is een, niet al te bekende, Nederlandse muziekgroep. Ze maken erg gevarieerde muziek met vele instrumenten, maar vooral met de gitaar, de viool en fluit. Dit levert een, naar mijn mening heel mooie, wereldmuziek op. Het is levendig, maar kan ook wat melancholisch en mysterieus zijn. Het filmpje kon ik helaas niet plaatsen in dit artikel, maar door op de volgende link kun je een album vinden: https://www.youtube.com/watch?v=yUH2CVxNh_w
 Vooral het stuk vanaf 1 minuut en 40 seconden is erg kenmerkend voor Flairck. Ook vanaf 27 minuten en 20 seconden is dit het geval. Maar het loont zeker de moeite meer van ze te luisteren, omdat hun muziek zo verschillend is.

Lindsey Stirling
Ben je op zoek naar veel pit in een liedje? Dan is het werk van muzikante Lindsey Stirling misschien wel iets voor jou. Zij combineert vioolmuziek met dubstep. Dit leidt tot een bijzondere, unieke combinatie. Crystallized is haar bekendste nummer, maar ook Song of the Caged Bird (https://www.youtube.com/watch?v=nhfHhrnM2sY) en andere liedjes zijn mooi.

 Alt-J
De muziek van deze indie-groep is iets waarvan je moet houden. Allerlei invloeden zijn erin terug te vinden, van folk tot rock. Ik waardeer het in ieder geval heel erg. De muzikanten leggen duidelijk veel in hun werk. Het is ook erg dansbaar, vanwege het naar mijn mening fijne ritme. Toch blijft hun muziek verrassend door de afwisseling en de accenten. Het liedje hieronder, Taro (https://www.youtube.com/watch?v=S3fTw_D3l10), vind ik erg fijn. Maar kijk ook vooral eens bij hun andere nummers.

Stilte
Bij het maken van een moderne danssolo heb je nog een andere optie: dansen zonder muziek! Dit klinkt je misschien wat vreemd in de oren als je er nog niet bekend mee bent, maar het kan. Tijdens het zonder muziek ligt de aandacht alleen op jou en wat je doet. Dit kan hele mooie, pure momenten creëren. Je moet je er wel bewust van zijn dat alle geluiden die je tijdens het dansen maakt extra hoorbaar zijn. Met een bonk op de grond komen of piepende geluiden produceren met je dansschoenen, is uit den bozen. Het kan juist weer erg afleidend zijn, op een storende manier. Dans je zonder muziek? Ga hier dan goed mee om en oefen met zacht neerkomen. 

Zelf geluiden maken
Je kunt er ook voor kiezen om bewust geluiden te maken. Door bijvoorbeeld te schreeuwen of te stampen of gewoon te praten  ontstaat een bijzonder effect, waarmee je je kunt onderscheiden van anderen. Zorg er, indien je hiervoor kiest, wel voor dat het niet tè over de top of heel nep wordt. 

Natuurgeluiden
Je kunt ook kiezen voor een tussenversie, bijvoorbeeld alleen natuurgeluiden. Of natuurgeluiden met rustige muziek, zoals in het filmpje hieronder te horen is. Je kunt eindeloos veel variaties op YouTube vinden, ook met alleen (natuur)geluiden. Het voordeel ervan is dat je eindeloos veel kanten op kunt met dit soort muziek. (https://www.youtube.com/watch?v=FKeMtQwBuwY)


Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips! Ik wens jullie heel veel succes en dansplezier toe! 🙂
Wat is jullie favoriete muziek om op te dansen of een choreografie op te maken? Ik  hoor het graag!

Groetjes, Heleen

Hyphen-minusWikipedia: The hyphen-minus is a character used in digital documents and computing to represent a hyphen or a minus sign. It is present in Unicode as code point; it is also in ASCII with the same value.

Share.

About Author