Doe het zelf: een solo maken!

5
Hoi dansliefhebbers,

Weer eens een artikel op aanvraag. Er werd gevraagd of ik tips kon geven hoe je een eigen danssolo kan maken. Als je auditie gaat doen, bijvoorbeeld bij een dansacademie, moet je vaak een choreografie maken van tussen de 1 en 2 minuten. Die laat je tijdens de auditie zien aan de jury. Het is een ideale manier om hen te laten zien wie jij bent en wat je in huis hebt. Maar ik kan me voorstellen dat als je weinig ervaring hebt met het maken van dans, of dit zelfs nog nooit hebt gedaan, je hier tegenop kunt zien. Die minuut lijkt in een keer eindeloos lang. En je moet hem helemaal zelf vullen, zonder anderen om je even achter te verschuilen. Waar te beginnen? Geen nood! Een solo maken is gemakkelijker dan je denkt, je moet er echter wel genoeg tijd voor uittrekken. In dit artikel vertel ik er alles over.

Geen vaste regel
Iedereen gaat verschillend te werk bij het maken van een solo. Geen enkele manier is verkeerd. Dit artikel is om je op weg te helpen, een steuntje in de rug te geven. Gaandeweg zal ook jij een methode ontwikkelen die je ligt en dat is prima. Ik probeer je dus absoluut niets aan te praten. Ik deel  mijn ervaringen in stappen en hoop dat je er iets aan hebt. 🙂 Veel leesplezier!

Stap 1: Praktische eisen
De eerste stap is heel praktisch, maar zeker heel belangrijk. Als je de solo moet maken voor een auditie, of een wedstrijd, ga dan na aan welke eisen hij moet voldoen. Kijk op de site van de instelling waarvoor je je solo maakt. Zoek op hoe lang je solo moet duren (zoals eerder gezegd is dit meestal tussen de 1 en 2 minuten). Zijn er voorwaarden waaraan de muziek die je gebruikt, moet voldoen? Of je kleding? En welke dansstijl is het slimst om te verwerken in je solo? Niets is vervelender dan je hele choreografie af te hebben, om er vervolgens achter te komen dat hij te lang is of dat het in de dansstijl modern moest zijn in plaats van tap. Dus: even goed checken, dan ben je hier in ieder geval al zeker van!
Stap 2: Inspiratie opdoen 
Naar mijn mening is het allerbelangrijkste om een solo te kunnen maken, inspiratie. Inspiratie kun je overal vandaan halen: een relatie met een persoon, een gebeurtenis, een gesprek, kunst, muziek, het weer en ga zo maar door. Al deze dingen roepen een bepaalde emotie bij je op en zodra je die hebt komen de bewegingen vaak vanzelf.
Inspiratie kan je niet forceren. Het moet in je opkomen. Voor iedereen is het verschillend hoe hij of zij aan ideeën komt. Misschien is er een liedje, waarbij je je, telkens als je het hoort, voorstelt dat je erop aan het dansen bent. Misschien is er iets gebeurd waardoor je je erg blij voelde en kun je dat gevoel weer oproepen. Als er niets in je opkomt, omdat je gewoon niet helemaal in de creatieve stemming bent, is het beter om niet heel hard te gaan proberen een idee te krijgen. Wacht gewoon tot je wel je dag hebt waarop je door iets wordt geprikkelt. Stel jezelf hier voor open.
Tip! Muziek kan natuurlijk ook een grote inspiratiebron zijn, maar het kan slim zijn om niet eerst de muziek te bedenken en daar je hele solo op te maken. Als je van het begin af aan al een vast idee voor een liedje in je hoofd hebt, ga je je daar op in stellen. Muziek kan je altijd later nog bij je solo zoeken. Je zult zien dat je choreografie zich er automatisch op aanpast.
Dreyfoos senior dances her way to Rotary title photo

Bron: http://www.palmbeachdailynews.com/news/news/dreyfoos-senior-dances-her-way-to-rotary-title/nMCy5/

 

Stap 3: Bewegingsmateriaal bedenken
Nu je een inspiratiebron hebt, ga je die omzetten naar bewegingen voor je solo. Dit doe je door te improviseren terwijl je je inspiratie in je hoofd hebt. Als je voor de emotie boos hebt gekozen: op welke manier zou jij hierbij bewegen? Wissel af in kracht van de bewegingen en gebruik de ruimte. Denk niet te veel na, laat je gewoon leiden door het gevoel dat je hebt. Vanzelf maak je originele bewegingen. Trek voor deze stap voldoende tijd uit. Dus denk niet: ik ga een halfuurtje improviseren en wil dan alle bewegingen voor mijn solo hebben. Meestal werkt dit niet. Je dansstijl ontwikkelt zich continue. Begin daarom ruim van tevoren met het verzinnen van bewegingen en verspreid de tijd over meerdere dagen. Als je bang bent bewegingen in de tussentijd te vergeten: schrijf ze op of film jezelf terwijl je ze doet. Je hoeft echt niet per se 2 volle minuten aan bewegingsmateriaal te hebben voor je aan de volgende stap begint. Bedenk gewoon zo veel mogelijk. Tijdens het in elkaar zetten zal je weer op nieuwe inspiratie stuiten!
Tip!
Weet je echt niet waar je moet beginnen: gebruik een voorwerp! Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het werkt. Je kunt bijvoorbeeld een ballon vasthouden, of een waterflesje, of boek. Het maak niet uit. Dans terwijl je het voorwerp vast hebt. Wees niet bang om te experimenteren, probeer van alles uit en je zult zien dat je hier vanzelf inspiratie krijgt. Je maakt bewegingen waarvan je bestaan nog geeneens wist! Zet desnoods verschillende soorten muziek op tijdens het dansen, dan voelt het wat minder raar.Tip!
Wat mij heel erg helpt als ik een solo wil maken, is filmpjes van dans op YouTube kijken. Veel dansgezelschappen hebben hierop een kanaal met fragmenten uit voorstellingen. Hier zitten altijd prachtige stukjes tussen, die jij kunst aanpassen aan je eigen smaak en gebruiken in je solo. Stap 4: Een compleet geheel maken
Nu je voldoende bewegingsmateriaal hebt, is het tijd om je solo in elkaar zetten. Bedenk eerst of je je solo een bepaalde opbouw wilt geven. Wil je rustig beginnen en daarna steeds groter gaan dansen? Of begin je meteen met een krachtige sprong of indrukwekkende draai? Het is aan jou! Het ligt er maar net aan wat voor verhaal je wilt vertellen. Kies een beginpositie, haal de door jou eerder bedachte bewegingen voor de geest, en probeer ze in een volgorde te zetten. Let hierbij goed op de overgangen. Je solo wordt pas echt een dans als alles mooi verbonden is en je geen vreemde hupjes krijgt om twee bewegingen aan elkar te maken. Ook belangrijk: ga niet vastzitten aan de bewegingen je hebt bedacht. Als je tijdens het dansen ideeën krijgt, verwerk die erin. Zorg ten slotte ook voor een passend slot.

Tip!
Het helpt als je tijdens het dansen van je solo een bepaalde intentie hebt. Iets waarvoor je danst. Als je boos op iemand bent, beeld je in dat die persoon er staat en dat je manier van dansen daar op aangepast is. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar zo kom je geloofwaardiger over en doe je niet alleen de pasjes om ze maar te doen. In plaats van een boel losse bewegingen achter elkaar, ontstaat er een verhaal in je solo.  

Stap 5: Muziek zoeken
Dit kan je helpen bij het samenbrengen van de bewegingen tot een solo. Muziek heeft een grote invloed op hoe je dans over zal komen bij het publiek. Zorg dus dat het goed aansluit bij de inspiratiebron die je hebt gekozen. Ik adviseer je om niet voor een al te bekend (pop)liedje te gaan. Misschien vind je Wrecking Ball van Miley Cyrus een geweldig nummer, maar tijdens je dans zal het publiek ongewild het beeld van een heen en weer zwiepende bal en hamer voor de ogen krijgen. Ook een nummer dat bekend is van een bepaald merk of van een reclame kan afleiden. Je wilt immers dat de aandacht alleen op jou gericht is.
Kies een liedje waarbij jij je goed voelt en waarop je fijn kunt bewegen. Het is handig om de keuze te hebben uit verschillende nummers. Op elk nummer kun je je solo uitproberen. Zo kun je uiteindelijk de beste match kiezen.

Stap 6: Reflectie
Je solo is nu zo goed als af. Wat nu belangrijk is, is dat je gaat kijken of alles wat je er in wilde verwerken, er ook werkelijk in zit. Komen jouw danskwaliteiten goed naar voren in je solo? Heb je bijvoorbeeld mooie lijnen in je lichaam? Zorg dat die tot hun recht komen. Of ben je een geweldige draaier? Schroom niet om meerdere pirouettes mee te nemen in je stukje. Als je jezelf wilt onderscheiden van de andere dansers, dan moet je je talenten durven laten zien. Je kunt nu nog wat dingen veranderen als een overgang tussen bepaalde bewegingen niet helemaal goed loopt of als je er toch nog een split in wilt verwerken. Denk hier goed over na. Op een auditiedag zullende juryleden heel veel solo’s te zien krijgen. Over al die solo’s is nagedacht en alle auditanten zijn enorm gemotiveerd om aangenomen/gekozen te worden. Als je je solo net even wat anders kan maken, onthoudt iemand dat misschien. En dat kan enorm in je voordeel zijn!

Tip!
Om te zorgen dat de juryleden jouw solo onthouden, moet je voor een bepaald beeld zorgen. Iets wat heel kenmerkend is voor jou solo en wat heel sterk naar voren komt. Dit kan bijvoorbeeld een indrukwekkend begin zijn, of een verrassende wending. Zo’n extra dingetje kan het verschil maken, vergis je niet in het belang hiervan!

Tip!
Als je het lastig vindt om met een kritische blik naar je solo te kijken, dan kun je iemand anders naar je laten kijken. Het liefst iemand met verstand van dans, zoals een dansdocent. Die heeft misschien nog wel wat tips voor je hoe je het nog beter kunt maken.

Stap 7: Perfectioneren
Je solo is nu helemaal klaar! Je hebt gekozen voor bewegingen, muziek en gekeken of jouw goede kanten erin naar voren komen. Nu is het tijd om alles af te werken, de puntjes op de ‘i’ te zetten. Hoe houd je je arm precies bij die draai? En strek of flex je je voet tijdens een andere beweging? Oefen je solo héél vaak, zodat je hem perfect uit je hoofd kent en je je er zeker over voelt als je hem moet gaan presenteren.

Stap 8: Voorbereiding voor de grote dag
Als het goed is weet je je solo nu perfect uit je hoofd en ben je er er tevreden over. Begin op tijd met het uitzoeken van een geschikte outfit voor je presentatie. Ik raad je aan om bij een auditie strakke, zwarte kleding te dragen. Daarin komen je lichaamsvormen goed naar voren. Bij een optreden of wedstrijd mag het best wat opvallender zijn. Je kunt bij je dansstudio vragen of je daar een kostuum mag lenen.
Ook heel belangrijk: je muziek! Wat heb je hierover gevonden bij stap 1? Sommige instellingen vragen je om het nummer op cd af te leveren, doe dan bij de cd een briefje waarop duidelijk het nummer staat. Controleer voor de zekerheid vlak voordat je gaat, of je deze cd bij je hebt. Bij andere instellingen kun je je mobiele telefoon aansluiten op de stereo-installatie via een kabeltje. Als dit het geval is, is het handig om vooraf te te kijken of het goede nummer op je telefoon staan. Maak er eventueel een nieuwe afspeellijst voor aan, dat maakt het voor degene die voor de muziek zorgt gemakkelijker. 

Stap 9: Knallen!
Je bent nu helemaal klaar om je solo te gaan opvoeren! Heb er vertrouwen in dat je het kunt. Je hebt je goed voorbereid en weet de solo precies. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is plezier hebben, genieten en het publiek laten zien wat jij in huis hebt.

Als jij nog tips hebt voor het maken van een solo, laat die dan gerust hieronder achter. 🙂

Heel veel dansplezier!

Groetjes, Heleen

Bron: http://www.rambertschool.org.uk/

 

 

 

Share.

About Author