Tips voor auditeren op een dansacademie

3

Hoi dansliefhebbers!

Het nieuwe kalenderjaar is weer in zicht. Vooral in de maanden februari en maart worden er volop audities gehouden door de Nederlandse en Belgische dansacademies, en andere besloten (wedstrijd)groepen. Misschien ben jij ook wel van plan om de gok te wagen en te auditeren voor een opleiding of iets anders. Iets heel spannends natuurlijk. Je kunt nooit helemaal zeker zijn dat je er klaar voor bent, maar een goede voorbereiding is het halve werk. En ook tijdens een auditie zijn er wat tips om jezelf optimaal te kunnen laten zien aan de jury. 
Ik zelf heb weinig ervaring met audities en natuurlijk zijn ook alle audities verschillend. Toch ga ik in dit artikel de weinige ervaring die ik heb en wat ik van anderen heb gehoord, met jullie delen. Hopelijk voel je je dan wat zelfverzekerder als het zover is!

De voorbereiding
Voeding: als er een ding is waar je geen zin in hebt als je iets spannends te wachten staat, is het waarschijnlijk eten. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om, ondanks je zenuwen, goed te ontbijten. Je spieren hebben de energie nodig en ook om geconcentreerd te blijven moet je lichaam voldoende voedingsstoffen hebben opgenomen. Jij weet natuurlijk het beste van jezelf waar je goede energie uit haalt. Ik heb ook enkele tips voor jullie op mijn blog staan. Je kunt die vinden in de volgende links: Gezonde danshapjes, pastasalade, wraps. Meer lezen over gezond eten en een goed dansgewicht? Klik dan hier.
Naast wat je eet, is ook de timing belangrijk. Ook wat dit betreft kan je het beste voor jezelf uitzoeken wat voor jou het beste werkt. Meestal is het prima om één tot anderhalf uur voor het dansen te eten en daarna niets of nauwelijks meer iets.
Zorg ook dat je genoeg eten en drinken meeneemt naar je auditie. Sommige audities bestaan uit meerdere delen met pauzes tussendoor. Het zal je meestal niet lukken om in zo’n pauze iets te eten, één uur voordat je weer moet dansen. Zorg daarom voor iets met veel energie dat niet te zwaar valt. Het gaat om korte termijn. Iets met suikers, zoals een mueslireep, andere koeken of een banaan, is dus helemaal niet erg. Daarnaast: neem voldoende water mee! In ieder geval één fles die je kunt bijvullen. Maar zorg ook hier ervoor dat je niet teveel drinkt voordat je gaat dansen, om een klotsbuik te voorkomen.

Kleding en verzorging: het belangrijkste bij een dansauditie is natuurlijk je danskwaliteiten, maar het kan geen kwaad om ervoor te zorgen dat je er netjes uitziet tijdens je auditie. Je kleding en haar hoeven natuurlijk niet perfect te zijn, zolang het fatsoenlijk is en je je er comfortabel in voelt. Pas je kleding aan op de soort auditie die je gaat doen. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het komt vaak voor dat auditanten in een wijde joggingbroek aankomen bij een klassieke balletauditie. Je moet er rekening mee houden dat de jury jouw manier van beweging wil kunnen zien. Het is dus beter om wat strakkere kleding te dragen. Bij een klassieke balletauditie zijn een zwart balletpak en een roze panty met roze balletschoenen die nauw om de voeten sluiten, altijd goed. Controleer je panty van tevoren op gaten en neem eventueel een extra mee mocht er een ladder inkomen. Bij een moderne of jazzdansauditie is er meer variatie mogelijk, maar trek ook hier iets aan waar je lichaam goed in uitkomt. Je kunt je balletpak aanhouden, in plaats van een roze panty een zwarte aantrekken met een shirt erover heen. Er mag best wat kleur in zitten, maar houd het een beetje sober. Je kleding moet geen middel worden om je achter te verstoppen. Een kort broekje met blote benen kan, maar zorg dan dat het broekje je hele billen bedekt. Draag liever een die voor je gevoel iets te lang is dan een die iets te kort is. Ook los hangende korte pyjamabroekjes zijn uit den bozen. Een lange broek of panty is beter als er floorwork in de auditie voor gaat komen .Aan je voeten kan je zwarte sokken dragen (ook weer zonder gaten). Let erop dat je sokken niet net nieuw zijn, want dan zijn ze vaak nog erg glad. Anders kan je ook op blote voeten of met voorvoetbeschermers dansen. Voor jongens is een simpel shirt en broek prima.
Laat sieraden thuis en doe vooral geen kauwgom in tijdens het dansen. Over je haren wil je je tijdens het dansen ook geen zorgen maken. Bind het daarom strak uit je gezicht in een staart of knotje, zonder irritante plukjes in je ogen. 

 

 

Zenuwen: het is heel logisch dat je het spannend vindt om een auditie te gaan doen. Bedenk dat dit voor iedereen het geval is, ook al lijken anderen misschien rustig. We gaan allemaal op een andere manier met zenuwen om. Als je hier heel slecht tegen kan, zeg dan tegen jezelf wat de reden is dat je dit doet. Je hebt een bepaald doel dat je wilt behalen. Je wilt naar een dansopleiding of je wilt een plekje in een dansgroep. Houd dat doel voor ogen en adem rustig in en uit. Het heeft geen zin meer om een paar dagen voor de auditie nog bepaalde dingen te gaan oefenen die je daarvoor nooit of niet goed hebt gekund. Daar kun je nu nog weinig aan veranderen. Vertrouw erop dat er wel genoeg andere dingen zijn waar je goed in bent en waar je een lange tijd aan gewerkt hebt. Blijf realistisch. Als je zenuwachtig bent kun je sommige negatieve dingen heel sterk uitvergroten, zoals dat je slecht bent in het draaien van pirouettes. Dit lijkt dan in een keer een ramp, je krijgt het gevoel dat je die auditie niet gaat halen. Dat praat je jezelf aan. Een jury kijkt naar jou als danser of danseres in het geheel, en niet naar één dingetje dat je niet kan. Er staat zeker iets tegenover het negatieve van het niet kunnen draaien van pirouettes. Misschien ben je heel creatief of heb je een mooie uitstraling. Als je een solo moet maken is het belangrijk dat je je positieve kanten gebruikt en die erin verwerkt en dat je het stuk helemaal kent. Als jullie meer informatie willen over hoe je een solo maakt, laat het me maar weten!
Ten slotte, zie een auditie niet als een einddoel, maar als iets wat je verder kan brengen. Als je de auditie niet haalt, dan is je leven niet voorbij. Je hebt er waarschijnlijk veel van geleerd, je komt erachter wat je de volgende keer beter wilt doen en of je überhaupt nog wel een volgende keer mee wil doen. Misschien is dit het toch niet voor jou. Ga dus ook niet al weken van tevoren zitten piekeren over hoe het zal gaan. Slaap, ontspan, eet en drink genoeg en laat je sociale leven niet stoppen vanwege dat ene moment waarbij je een dansje doet voor de jury.

Tijdens de auditie
Het is zover. Het is de dag van auditie. Je hebt voldoende geslapen, gegeten, gedronken, je spullen klaargelegd en je ingelezen over wat van je verwacht wordt. Nu gaat het gebeuren. Zorg dat je op tijd komt, zodat je lang genoeg kunt opwarmen en stretchen. Stretch je hamstrings, rug en al wat nodig is en zoek je evenwicht op. De belangrijkste tip: blijf jezelf en geloof in jezelf. Ga niet stressen door alle andere auditanten die je ziet en die net wat beter lijken dan jou. Het gaat nu om jou en om wat jij kan. Tijdens een auditie is het belangrijk dat de jury jou ziet. Dat betekent niet dat je steeds voor moet dringen om het plekje midden voor in de zaal te bemachtigen. Het betekent ook niet dat je de juryleden steeds weer, een voor een, indringend in de ogen moet kijken. Het betekent dat je een balans moet zoeken tussen bescheidenheid en je mannetje staan. Dat begint al om het moment dat je de danszaal binnenloopt. Let op je houding, daar is zoveel uit af te leiden. Loop rechtop, met een gestrekte rug en een rustige, zelfverzekerde blik. Dit is namelijk de eerste indruk die de jury van jou krijgt. Zij willen een sterk persoon waarmee goed samen te werken valt en dat beeld krijgen ze niet als je je in elkaar gedoken achter anderen verstopt. Je neemt de plek waar je je auditie gaat doen en de groep auditanten in je op. Je moet voor jezelf opkomen om een goed plekje te krijgen. Loop niet meteen naar de achterste rij, omdat je bang bent een fout te maken bij een nieuwe oefening. Zet jezelf neer op een plek waar je goed zichtbaar bent en waar je voldoende ruimte hebt om je te bewegen. Een auditie is natuurlijk maar een momentopname en daarbij moet jij je van je beste kant laten zien. Het is dus slim om van jezelf ongeveer te weten waar je goed in bent. Bij deze oefeningen ga je wat meer vooraan staan. Als je weet dat je mooi, hoog kunt springen, dan spring je extra hoog en laat je dat zien aan de jury. Kun je geen drie pirouettes draaien, dan maak je er netjes een of twee en zorg je dat je daarbij iets minder in zicht staat. Maar je blijft je zelfverzekerde, open houding hebben. Soms vraagt de docent of een klein groepje een bepaalde oefening voor wil doen. Grijp die kans. Ook al gaat het niet geweldig, je hebt in ieder geval bewezen dat je lef hebt. 
Als je met een vraag zit, stel die gerust. Dat wordt meer gewaardeerd dan wanneer je de fout in gaat. Neem tijdens de uitleg een actieve houding aan. Ga dus niet met je handen in je broekzakken staan of met je armen over elkaar tegen de barre leunen. Hierdoor lijkt het alsof je niet geïnteresseerd bent en zo wil je natuurlijk niet overkomen. En blijf altijd positief. Als iets niet helemaal naar wens ging, dan is dat niet erg. Je moet voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt waarin je je steeds slechter voelt. Laat naast je technische danskwaliteiten, ook je creativiteit, inlevingsvermogen en muzikaliteit zien. Hiermee kan je je onderscheiden van de rest. Wat maakt jou uniek dat jij gekozen moet worden? Persoonlijkheid is vaak nog belangrijker dan je technische mogelijkheden.

rwb school - Google Images

Achteraf
Je kunt enorm trots op jezelf zijn dat je mee hebt gedaan aan de auditie.  Zie dit op zichzelf al als een overwinning, die niemand meer van je af kan nemen. Word je niet aangenomen? Pech, er zijn nog genoeg andere kansen in je leven. Misschien was het net niet jouw dag en kan je volgend jaar weer. Ik ken mensen die wel drie keer geauditeerd hebben en de derde keer pas werden aangenomen. Dat kan allemaal! Ook kan je aan de academie/groep waar je auditie hebt gedaan, mailen of vragen wat kritiekpunten waren op je dansen. Hier heb je wellicht nog wat aan.

Heb je meer tips of ervaringen die je wilt delen met anderen die auditie gaan doen? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Veel succes ermee en probeer er ook een beetje van te genieten (het is immers dans, dat waar je zoveel plezier in hebt en waarmee je meer wilt bereiken!!!) 🙂

Groetjes, Heleen

Share.

About Author