De mooiste periode van het dansseizoen: de eindvoorstelling

8
Hallo Balletliefhebber!

Midden en eind juni hangt er spanning in de lucht in de danswereld. Het einde van het dansseizoen is in zicht, en veel dansstudio’s en danscentra willen het spetterend afsluiten met een dansvoorstelling. Misschien heb jij ook wel maandenlang gerepeteerd, kostuums gepast, geholpen met het ontwerpen van decors, etc.! En dan is het eindelijk zo ver: het moment dat je mag gaan genieten van al het harde werk en de stress die het met zich mee heeft gebracht. Een dag (of langer) in de schouwburg doorbrengen roept een bijzondere sfeer op. Achter de schermen rennen kleine kinderen opgewonden schreeuwend heen en weer, een hulpvader- of moeder erachteraan, tot stilte manend. De kleedkamers hangen vol kostuums en er staan tafels bedenkt met schminkproducten in de meest bizarre kleuren. De wat oudere kinderen en jongvolwassenen warmen zich op voor het echte werk, liggen in spagaat een boek te lezen of helpen met het schminken van de kleintjes. Kortom: er heerst grote bedrijvigheid. Het is een wereld van verschil met het podium waar naast de muziek en het tikken van dansschoenen op de grond, en af en toe een enkele nies van een verkouden kleuter, een absolute stilte heerst. Eenmaal op het toneel vergeet je alles, en was het oefenen, oefenen, oefenen, de moeite waard. Je kunt alleen weten hoe dit voelt als je het zelf mee hebt gemaakt. Alle aandacht op het door schijnwerpers belichtte toneel, opperste concentratie, en dan de dans. Zodra je daar staat, voel je je lichaam ontspannen, en voelt het natuurlijk, alsof je eeuwig door zou kunnen dansen….

Ook ik heb deze maand een aantal voorstellingen. Vorig weekend begon het, en vanavond (vrijdag) treed ik voor het laatst op. In dit artikel laat ik jullie zien wat ik allemaal meeneem naar de schouwburg. En dat is nog al wat. Ik neem liever te veel mee, dan dat ik later spijt krijg dat ik het thuis heb gelaten. 

Toiletspullen (afbeelding 1 en 2):
Ik neem een grote toilettas mee waar ik alle losse kleine dingetjes in stop. Als ik snel iets nodig heb, kan ik het altijd hierin terugvinden. Het voorkomt dat er van alles door mijn tas slingert. In mijn toilettas stop ik:

 • Een borstel
 • Héél veel haarelastiekjes en speldjes, want die raar ik sowieso wel kwijt.
 • Haarnetjes
 • Een kam
 • Huidskleurig tape en een schaartje. Dit kun je bijvoorbeeld over je oorbellen plakken als je ze niet uit wilt doen, maar wel onzichtbaar wilt maken. Ik raad overigens wel aan om zo klein mogelijke oorbellen te dragen, het liefste helemaal geen.
 • Paracetamol
 • Huidreinigingsdoekjes, zodat je niet hoeft te rommelen met watjes en tonic wanneer je snel andere schmink moet aanbrengen op je gezicht.
 • Desinfectie middel en pleisters, voor de zekerheid.
 • Lippenbalsem, want van lippenstift krijg je vaak droge lippen.
 •  Een nagelknippertje, als je een gescheurde nagel hebt.
 • Een setje naaispullen. Ik neem een naald, wat spelden en veiligheidsspelden en verschillende kleuren draad mee. Zo kan ik mijn kostuum repareren indien nodig.  
 • Transparante nagellak. Het staat niet op de foto, maar je het is erg handig om mee te hebben. Als je een beginnende ladder in je panty hebt smeer je het erop. Hierdoor scheurt de stof niet verder uit.
Afbeelding 1
Afbeelding 2

Balletschoenen (afbeelding 3):

Het hangt er natuurlijk vanaf welke dansstijlen je beoefent, en welke dansschoenen daarvoor nodig zijn. Hier zijn de dansschoenen die ik gebruik.
 • Canvas balletschoenen
 • Jazz/modern schoen, ter bescherming van de voorvoet.
 • Twee paar spitzen. Een paar is al helemaal ingedanst, het andere niet. 
 • Teenbeschermers, dit zijn ouch pouches.
 • Schoenenzakje. Hierin stop ik mijn canvas balletschoenen, voorvoetbescherming en teenbeschermers. Zo kan ik het gemakkelijk terug vinden.

Afbeelding 3
 
Kostuums (afbeelding 4): 
Hiervoor neem ik een aparte plastic tas mee. Zo zijn de kostuums goed beschermd mocht er iets lekken in mijn tas.
Afbeelding 4
Danskleding (afbeelding 5):
Het verschilt natuurlijk voor iedereen wat hij/zij meeneemt qua kleding, afhankelijk van soort en hoeveelheid dansen. Dit is wat ik meeneem.
 • Oude slippers: die kun je aantrekken als je naar het toilet wilt, om je panty of dansschoenen tegen nattigheid en viezigheid op de vloer te beschermen.
 • Een zwarte panty en shorts: dit heb ik nodig in moderne dans.
 • Zwarte sokken: dit kan altijd handig van pas komen.
 • Huidskleurig ondergoed: dit valt het minst op onder danskleding. Al helemaal als je een lichte kleur draagt, bijvoorbeeld wit, is het niet verstandig hier gekleurd of wit ondergoed onder te dragen. 
 • Een balletpakje: dit draag ik onder een kostuum bij mijn klassieke dans, je kunt het ook gebruiken tijdens je opwarming. Maar dat is natuurlijk niet noodzakelijk.
 • Genoeg panty’s: neem een aantal panty’s mee. De kans dat er een ladder in komt is relatief groot, omdat je er misschien lang in rondloopt. 
 • Opwarmkleding (trui en broekje): niets is belangrijker dan opwarmen voor de voorstelling. Vaak moet je erg lang wachten op de schouwburg tot jouw dans aan de beurt is. Iedereen gaat dan een beetje zitten hangen of rondscharrelen. En dan kan het in een keer heel snel gaan. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: het lijkt nog eindeloos te duren voor je het podium op mag, en dan word plotseling omgeroepen dat je naar de coulissen moet komen. Iedereen heeft dan ineens haast en stress, en opwarmen is er niet meer bij. Neem juist ruim van tevoren de tijd om wat te stretchen (hamstrings, kuitspieren, adductoren, schouders, rug, nek) en kijk of je je balans kunt vinden. Als je een goede opwarming doet, kun je veel beter presteren op het podium. De overgang van niets doen naar een grote inspanning, is erg zwaar voor je lichaam. Opwarmen dus allemaal! 
Afbeelding 5

  
Eten en drinken (afbeelding 6):
 Ook héél erg belangrijk is genoeg eten en drinken voordat je gaat dansen. Het is heel vervelend als je in de coulissen staat en voelt dat je maag rommelt, daar word je alleen maar zenuwachtig van. Het ligt eraan hoe lang je op de schouwburg verblijft, hoeveel eten en drinken je meeneemt. Ik ben er alleen de avond, van tevoren eet ik nog een gebakken ei en een geroosterde boterham met kaas. Dit is wat ik meeneem:

 • Een flesje water dat je bij kunt vullen.
 • Een banaan (snel en gemakkelijk te eten, en je krijgt er een energieboost van, erg geschikt dus vlak voordat je gaat optreden).
 • Mueslireep, ook hier zitten veel voedingsstoffen in.
 • Ik neem ook twee volkoren boterhammen met geitenkaas mee, mocht ik erge honger krijgen.
Ik stop al mijn eten in een plastic tasje, zodat het eventueel lekken geen kwaad kan. Ook heel voedzaam: mueslibollen. Kijk natuurlijk wel uit dat je zware dingen niet te dicht voor het optreden eet, dan kun je een klotsbuik krijgen.
Afbeelding 6

 En dit is mijn volledig ingepakte tas! Ik gebruik een weekendtas, lekker groot en praktisch met de vele vakjes. Ik vergat te melden dat ik ook altijd haarspray, deodorant en een leesboek meeneem naar een voorstelling.

Afbeelding 7
 
Nog wat tips:
 • Laat waardevolle spullen thuis, je kunt ze alleen maar kwijtraken. Begrijpelijk als je je mobiele telefoon en wat geld wilt meenemen, maar stop hem ergens diep weg in je tas als je de kleedkamer verlaat. Gelegenheid maakt te dief! 
 • Schrijf je naam in al je spullen. Heel belangrijk. Na dansvoorstellingen is er vaak een hele berg verloren voorwerpen. Vergeet niet om in allebei je balletschoenen je naam te zetten.
 • Controleer van te voren of je al je kleding op orde hebt. Passen je balletschoenen nog? Is het toch niet eens tijd voor een nieuw balletpak? Zo kun je op tijd kleding inslaan indien nodig.
 • Ga op tijd naar het toilet voordat je moet dansen. Door zenuwen voelt het vaak alsof je moet plassen, maar als je al bent geweest, weet je dat het goed is. Daar hoef je je dan dus verder geen zorgen over te maken.
 • Neem, als je ongesteld bent of het bijna wordt, genoeg tampons of maandverband mee. Schoon ondergoed is ook handig, voor het geval dat.
 • Lees de brief die je van je danscentrum hebt gekregen goed door, zodat je precies weet hoe laat je aanwezig moet zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Heb je nog tips die ik ben vergeten op te noemen? Laat het hieronder weten! 🙂
 
Héél veel succes met dansen, en vooral: geniet ervan! Het is jouw moment, probeer het plezier uit te stralen en dan komt alles goed!
Share.

About Author