Fotoreportage: nieuwe spitzen kopen, hoe gaat dat?

1
Hallo Balletliefhebbers!
 
Vorige week tijdens mijn spitzenles, we waren geloof ik échappés aan de barre aan het doen, zei mijn dansdocente plotseling: Heleen, heb je niet het gevoel dat je door je spitzen heen bent? De lessen ervoor had ik wel gemerkt dat ze een stuk soepeler waren geworden, vooral sinds dat we meer draaien en pointe. Maar tot die laatste les was het naar mijn idee nog niet zo ver dat ik aan nieuwe toe was.
Om een lang verhaal kort te maken; ik besloot om naar de danswinkel te gaan om een nieuw paar spitzen aangemeten te krijgen. Mijn dansdocente dacht dat ik nog wel een paar maanden op mijn oude paar door zou kunnen gaan. Maar aangezien ik binnenkort een dansvoorstelling heb waarin ik waarschijnlijk ook op spitzen ga dansen, wil ik geen risico nemen. Ik wil niet tijdens het optreden met gebarsten spitzen zitten. :O Dat is denk ik wel de angst van iedere danseres!
 
Ik maakte een afspraak met de danswinkel, dezelfde week kon ik er nog terecht om nieuwe spitzen aan te meten. Wat ik meenam: mijn gelteenbeschermers, mijn oude spitzen en pantykousjes.
In de winkel was het rustig. Ik kon meteen plaatsnemen op een zacht bankje en mijn schoenen uittrekken. De vrouw die me hielp vroeg me om mijn oude spitzen aan te trekken. De spitzen waar ik momenteel op dans zijn de spitzen van merk Bloch, type Triomph. De beschrijving van deze spitzen is:
 
Een taps toelopende ballet schoen met een slanke box om de lijnen van het been te flatteren. Een stevige schacht ondersteund de balletdanseres ‘en pointe’. De spitzen zijn voorzien van een suede neusje om slijtage en scheuren van het satijn te verminderen, en het helpt uitglijden voorkomen. 
 
Hieronder zie je dat ik de spitzen Triomphe draag. In afbeelding 1 sta ik op platte voeten, uitgedraaid in de eerste positie. In de tweede en derde afbeelding sta ik en pointe. Je kunt zien dat ik al behoorlijk ver over de box staat, de zool is dus erg soepel. Bovendien is de ondersteuning aan de zijkanten, in het verlengde van de box verslapt. Daardoor krijg ik nog maar weinig steun en worden lijnen met mijn been minder mooi omdat het satijn rimpelt.
Afbeelding 1
Afbeelding 2
Afbeelding 3

Wat de vrouw die mij advies gaf over de nieuwe spitzen opviel, was dat mijn voeten niet groter, maar wel breder waren geworden. De spitzen, type Triomphe die ik dus eerst droeg, waren me net iets te groot aangemeten omdat twee jaar geleden verwacht werd dat mijn voeten nog wel iets zouden groeien. Dat is in lengte dus niet gebeurd, in breedte wel. Daarom ging ze in het magazijn zoeken naar spitzen die iets breder waren en iets kleiner. Eerst mocht ik Triomphe in een bredere, kleinere maat passen. Maar die zat toch niet helemaal mooi. Daarna kwam ze met een ander type aan: de Bloch European Balance. Over dit type spitzen wordt gezegd:

 
De European Balance geeft de danseres het gevoel dat ze de hele dag ‘en pointe’ zou kunnen blijven staan, want de schoen volgt de contouren van de voet nauw. Het royale brede platform zorgt voor een betere verdeling van het gewicht, waardoor de druk op individuele middenvoetsbeentjes. De licht taps toelopende  box creëerd een goede pasvorm rond de tenen. De spitzen zijn voorzien van een laag profiel, met een open bovenkant, inclusief een elastiekje dat zorgt voor een gestroomlijnde pasvorm.
 
Ze legde een matje onder mijn spitzen neer, en ik mocht één van de twee spitzen aantrekken. Aan mijn andere voet hield ik mijn Triomphe aan. Dit kan je zien op afbeelding 4 en 5. Zo konden we de spitzen goed vergelijken. Het viel me meteen op dat de European Balance een bredere box heeft, wat prettig aanvoelde met mijn iets breder geworden voet. De zool was al een klein beetje voorgevormd, en het satijn sloot precies om mijn voet heen. Op het eerste gezicht dus de perfecte schoen.
 
Afbeelding 4
Afbeelding 5
Ik kreeg ook de andere schoen van de European Balance, en mocht voor de spiegel plaatsnemen in de eerste positie uitgedraaid. Dan zijn je voeten namelijk het grootst, en kun je voelen of ze niet knellen aan je hielen. Dat was bij mij niet het geval. Wel een beetje bij de tenen, maar dat was meer een kwestie van wennen. Ik heb immers een behoorlijk lange tijd op iets te grote spitzen gedanst. Zie afbeelding 6.
Hierna mocht ik mijn teenbeschermers aantrekken, en en pointe gaan staan en voelen hoe ze zaten. Op afbeelding 7 zie je dit. En ze zaten nog steeds prima. Inderdaad nauw aansluitend, en comfortabel! Dat kwam natuurlijk door het grotere oppervlak. Na een tijdje voelen en kijken hoe ze zaten, nam ik een besluit: dit zouden mijn nieuwe spitzen worden!
Afbeelding 6
Afbeelding 7
Hieronder zie je nog een aantal foto’s met mijn spitzen type Triomphe en European Balance. Op afbeelding 8 en 9 European Balance van de onderkant en bovenkant. Zoals je kunt zien heb ik lengtemaat 2,5, dat is een halve maat kleiner dan de 3 die ik eerst had. Als breedtemaat heb ik nu XX, dat is de op één na smalste. Eerst had ik de iets smallere breedtemaat B.
Afbeelding 8
Afbeelding 9

 Op afbeelding 10 en 11 kun je Triomphe en European Balance met elkaar vergelijken. Je ziet meteen dat European Balance breder is.
Afbeelding 12 en 13 zijn foto’s van Thriompe.

Afbeelding 10
Afbeelding 11
Afbeelding 12
Afbeelding 13

Hieronder kun je zien hoe ver de spitzen doorgebroken zijn. In afbeelding 14 is dit Triomphe, die is zoals je ziet behoorlijk soepel. In afbeelding 15 is European Balance te zien, die heeft ook al een ligt gebogen zool. Maar is nog niet soepel.

Afbeelding 14
Afbeelding 15

 Hier (16 en 17) al mijn spitzen door te tijd heen op een rijtje. Van links naar rechts: Bloch Amélie – Bloch Triomphe, Bloch European Balance.

Afbeelding 16
Afbeelding 17

 En ten slotte de hele set van mijn nieuwe spitzen: suède neusjes, elastiek, linten en de spitzen zelf. Ik kreeg de linten en het elastiek er gewoon bij. De neusjes moest ik er nog bij kopen.

Afbeelding 18
Helaas heb ik, nadat ik de spitzen gekocht had, ze nog niet aan kunnen trekken. Ik heb met het winkelpersoneel afgesproken dat ik eerst aan mijn dansdocenten zou laten zien hoe de spitzen me zitten. Als ze achteraf toch niet zo goed passen (om welke reden dan ook, ik verwacht dan ook dat het niet het geval zal zijn) kan ik er mee terug naar winkel.
 
Als ik mijn nieuw paar spitzen heb voorbereid, laat ik jullie er zeker meer over weten!
Share.

About Author