Veelgestelde vragen: hoe lang duurt het ongeveer voordat ik de split / spagaat kan?

3
Anoniem vroeg:
‘Hoe lang duurt het ongeveer voordat ik de spagaat en split kan uitvoeren? En is de split lastiger dan de spagaat of andersom?’

Heleen antwoordde:
Het verschilt heel erg per persoon hoe lang hij/zij er mee bezig is om de spagaat of split te leren. Er is zelfs geen gemiddelde tijd te geven hoe lang je er over doet om ze te kunnen uitvoeren. De ene persoon zakt in een keer in de spagaat, of kan hem in een paar dagen. De andere persoon doet er weken, maanden al dan niet jaren over.

Hoe snel je de spagaat of split aanleert hangt vooral af van de volgende factoren:

  • Soepelheid van je gewrichten. Hier wordt je mee geboren. Als je soepele gewrichten hebt (bijvoorbeeld als je hypermobiel bent) is het gemakkelijker om lenig te worden.
  • Hoe lenig je op het moment dat je begint met oefenen al bent. Als je op het begin al best ver kunt komen in de split en spagaat, zul je er waarschijnlijk ook minder lang over doen om hem helemaal te kunnen.
  • Hoe vaak per week je oefent en hoe intensief je er mee bezig bent. Het is een groot verschil of je één dag of 3/4 dagen of alle dagen van de week oefent. Als je vaker oefent zul je sneller de spagaat en split kunnen.

Op de vraag of de split gemakkelijker is dan spagaat of andersom, is ook geen feitelijk antwoord. Wel ervaren veel dansers de spagaat als makkelijker. De split zou moeilijker verklaard kunnen worden omdat de adductoren (spieren aan binnenkant bovenbenen) hiervoor lenig moeten zijn, en die zijn vaak wat stugger dan de hamstrings (spieren aan achterkant bovenbenen die lenig moeten zijn voor spagaat én split).
Maar in principe kan iedereen die wil de spagaat én split aanleren. Hoeveel moeite hij/zij hiervoor moet doen verschilt echter wel. 

De enige manier om er achter te komen hoe makkelijk de split en spagaat aanleren je afgaat is gewoon gaan oefenen en kijken hoe het lukt en welke oefeningen je fijn vindt. Oefeningen voor de split en spagaat vind je in onderstaande links:

Share.

About Author