Het verschil tussen full-pointe en demi-pointe

2
Op mijn blog zul je regelmatig de termen “full-pointe” en “demi-pointe” tegenkomen. In dit bericht leg ik jullie voor de duidelijkheid even uit wat deze twee termen inhouden, als dat nog niet duidelijk was. 

Het is eigenlijk heel simpel. Full-pointe en demi-pointe hebben allebei te maken met op je tenen staan. Bij ballet sta je, zoals jullie wel weten, vaak op de tenen. Dat kan dus op twee manieren.

Demi-pointe: iedereen op deze aarde kan op demi-pointe staan. Demi-pointe betekent letterlijk uit het Frans vertaald “halve punt”. Je staat op de grond en lift je hiel(en) op. Dan sta je op demi-pointe. Dit kan zowel met gewone balletschoenen als met spitzen aan. Zie afbeelding 1. 

Afb. 1 Demi-pointe


Full-point
e: full-pointe kan alleen uitgevoerd worden door mensen die op spitzen dansen. Full-pointe betekent letterlijk “volle punt”. Als je op full-pointe staat sta je, net als bij demi-pointe” op je tenen. Je staat dan alleen niet op de bal van de voet maar echt óp het puntje van je tenen. Probeer dit niet als je niet op spitzen danst! Zie afbeelding 2. 

 
32929509.jpg
Afb. 2 Full-pointe op spitzen
http://www.personal.psu.edu/afr3/blogs/siowfa12/2012/12/en-pointe-can-lead-to-arthritis.html
Hopelijk is het nu voor iedereen duidelijk! 🙂

 

Share.

About Author