Vragen beantwoord: Is klassiek ballet iets voor mij?

4
Ilya schreef:


Hoi, In december heb ik het ballet de Notenkraker in Amsterdam gezien. Ik was betoverd, zo mooi was het. Sindsdien zit ik erg na te denken over of ik op balletles wil gaan. Ik ben 17 jaar en heb totaal geen danservaring. De voorstelling was heel mooi maar hoe weet ik dat balletles iets voor mij is? Kan ik op latere leeftijd nog wel met klassiek ballet beginnen? Zijn er bepaalde eisen aan verbonden waaraan ik moet voldoen? Hoe weet ik of ballet wel bij mij past? Ik hoop dat je me antwoord kunt geven.
Groet, Ilya


Deze vraag is mij al meerdere malen gesteld. Veel mensen blijken te piekeren over of ze wel of niet op klassiek balletles zullen gaan. Ze vragen zich af: past het bij me? Ben ik niet te oud om nog te gaan dansen? En als ik op balletles ga, welke les past dan bij mij? Zijn er bepaalde eisen waaraan ik moet voldoen om te kunnen gaan dansen? Nadat je dit artikel hebt gelezen, zul je de antwoorden op al deze vragen weten!


Ben ik niet te oud om nog te gaan dansen?
Het antwoord op deze vraag is heel simpel: je bent nooit te oud om te beginnen met balletles. Of je nou 4 jaar, 20 jaar of 50 jaar oud bent, het kan altijd. Balletstudio’s delen hun leden in in verschillende groepen, op niveau en leeftijd. Als je wil weten welke les bij je past kun je gerust contact opnemen met de dansstudio, die zijn alleen maar blij met een enthousiaste nieuwe leerling. Ze zullen er ook rekening mee houden dat je nog geen/nauwelijks ervaring hebt met ballet.
Ballet is niet alleen leuk, het houdt je lichaam ook gezond! Tijdens de lessen, ook voor de dames en heren met een hogere leeftijd, wordt er coördinatie, kracht en souplesse geoefend. Zo ben je op een gezellige manier bezig en blijf je tegelijkertijd fit.

Julia's First Ballet Class
Balletles is goed voor de ontwikkeling van kleine kinderen….
… en ook voor die van volwassen!Welke les past bij mij?
Zoals eerder in dit artikel verteld: balletstudio’s delen hun leden vaak in in verschillende groepen, op niveau en leeftijd. Hier een voorbeeld van een mogelijke indeling. Niveau: beginner, half-gevorderd en gevorderd. En groepen op niveau: 4 – 6 jaar (dansante vorming), 8 – 10 jaar, 10 – 12 jaar, 12 – 14 jaar, 14 +, 20 + en 50 +. Deze inderling verschilt per dansschool. Als je net begint met balletles en je bent 17 jaar kom je dus in de groep beginner 14 +, in dit geval. Je komt dus niet als 17-jarige in een groep met 10-jarigen terecht.
Om zeker te weten welke les bij je past kun je even contact opnemen met een balletstudio die je op het oog hebt, dit kan via de mail of telefoon. Telefonisch is handiger, omdat je dan per direct iemand aan de lijn krijgt aan wie je uit kunt leggen waar je naar op zoek bent. Je kunt vragen of je een keer een proefles mee kunt doen, dan kun je zien of je het iets vindt. Na de les zul je met de dansdocent bespreken wat je ervan vond en of de les passend was. Als je het niets vindt kun je er altijd nog vanaf zien, en op zoek gaan naar een andere les.


Past ballet bij mij?
Vind je het prachtig om naar ballet te kijken en vraag je je af hoe het zou zijn om het zelf te doen? Dan is het zeker de moeite waard om een keer een proefles te nemen. Je zit dan nog nergens aan vast, maar kunt toch zien of je het iets vindt.
Laat zo’n eerste proefles je niet afschrikken! Krijg niet het gevoel dat je niets kunt en dat je dansgenoten veel beter zijn, etc. Het is logisch dat zij al meer van ballet afweten omdat ze het al een tijdje beoefenen. Maar  zij wisten er, net zoals jij nu, pas geleden ook nog weinig vanaf. Als je een paar lessen hebt gevolgd kun je beter inschatten of het is waar je naar op zoek bent.
Als je wel graag op balletles wilt, maar bij één danscentrum niet hebt gevonden wat je zoekt, kun je altijd nog een proefles bij een ander danscentrum nemen. De lessen kunnen erg verschillen per centrum en per docent. Je kunt dus altijd verder zoeken.
Klik hier om uit te vinden om welke redenen je op balletles zou kunnen gaan.


Zijn er bepaalde eisen om op balletles te kunnen?
Als je bij een dansstudio als beginner een balletles wilt volgen, zijn daar bij de normale groepen geen eisen aan verbonden. Je hoeft niet een bepaald gewicht, niveau of een bepaalde lengte te hebben. Je kunt meteen terecht bij de beginnergroep die bij jouw leeftijd past.
Veel danscentra hebben speciale groepen (selectiegroepen) waar alleen getalenteerde leerlingen in kunnen komen. Hiervoor moet je worden geselecteerd of je moet er auditie voor doen. Daarvoor moet je dus wel aan bepaalde eisen voldoen.

Ballet, ballet, ballet, ballet … 🙂Dus als je twijfelt over wel of niet op balletles gaan: gewoon een keer contact opnemen en een proefles vragen. Alleen als je een keer een les gedaan hebt kun je weten of je het leuk vindt!


Heb je een vraag over balletles? Die kun je onderaan dit artikel stellen!

Share.

About Author