Een balletpas: de rélevé

5

Rélevé betekent ‘weer opgeheven’. De term is een afkorting van temps rélevé. Er zijn een aantal versies van, bijvoorbeeld rélevé devant, rélevé élancé en rélevé lent. De rélevé is één van de eerste passen die je leert als je op balletles gaat. Eigenlijk houdt het in dat je op je tenen staat en weer afrolt. Er zijn veel combinaties met andere passen mee mogelijk.

Relevé vijfde positie: je duwt je bovenbenen tegen elkaar, waardoor de voeten in elkaar schuiven.
Bij de afsluiting kom je weer in de gewone vijfde positie neer.
De enige uitzondering van de rélevé vindt in deze positie plaats.
Relevé in de eerste positie.
 
Hieronder in het filmpje zie je hoe je een rélevé uitvoert, het is meteen een oefening. De rélevés worden uitgevoerd in eerste, tweede en vijfde positie op spitzen. In de vijfde positie komen er passés voor. Het kan natuurlijk ook op demi pointe worden uitgevoerd.
Share.

About Author