Wat zijn spitzen?

4

Spitzen zijn dansschoenen met een harde punt aan de onderkant, die is gemaakt van lijm. Zo kan de danseres op de punten van haar tenen staan. De Engelse benaming van “spitzen” is “pointe shoes” en die voor “op spitzen dansen” is “pointe work”.

 
In dit filmpje zie je hoe spitzen worden geproduceerd.

 

Marie Tagiolini, een Zweeds-Italiaanse balletdanseres, was de eerste die een voorstelling op spitzen danste. Dit stuk, La Syplphide, was in 1832 speciaal voor haar gemaakt. Iedereen stond versteld van de voor die tijd nieuwe techniek. Marie is ook degene die is begonnen met in korte rokken (tutu’s) dansen in plaats van in lange rokken, deze lange rokken verborgen de spitzen namelijk helemaal.
Sindsdien wordt in balletten over de hele wereld op spitzen gedanst. De spitzen-techniek maakt de bewegingen van de danseres elegant en gracieus. Goed op spitzen kunnen dansen vereist echter wel sterke, soepele spieren en veel oefening. Daarom is het niet voor ieder persoon mogelijk om op spitzen te leren dansen. Klik hier om te lezen voor wie spitzen zijn bedoeld. Klik hier voor meer informatie over op spitzen dansen.

Marie Taglioni op spitzen in La Sylphide
Bron: http://the100.ru/en/womens/marie-taglioni.html

Share.

About Author