Wat is het verschil tussen beginnersspitzen en gevorderde spitzen?

10
Mensen die balletlessen volgen doen, soms bewust en soms onbewust, oefeningen voor het sterker maken van de voeten ter voorbereiding van  de spitzen. Dit is hard nodig, de spieren in de voeten (en in de rest van het lichaam) moeten sterk genoeg zijn.

Als de voeten sterk genoeg zijn en je hebt toestemming van de fysio en je dansdocent(e) ga je spitzen kopen in de winkel.
De spitzen die je aangemeten krijgt zijn hoogstwaarschijnlijk beginnersspitzen. Er bestaan ook gevorderde spitzen. Maar wat zijn dan de verschillen tussen deze twee soorten? Hier onder lees je de voor-en nadelen.

Beginnersspitzen:

Voordelen:
Deze spitzen zijn zachter dan gevorderde spitzen. Dat houdt in dat de zool soepeler en dus makkelijker om in te werken is. Na een paar lessen van oefeningen doen op deze spitzen zul je merken dat je er al makkelijker in kan bewegen.
Ideaal natuurlijk, dat je als beginner al snel op je spitzen kan staan. Deze spitzen zijn ook goedkoper dan gevorderde spitzen.
Als je voeten nog erg groeien is het ook een aanrader om nog beginnersspitzen te nemen. Je bent dan minder geld kwijt als je na een tijdje opnieuw terug moet om nieuwe spitzen te kopen.

Nadelen:
De soepelheid van de spitz heeft naast voordelen ook een nadeel. De spitz gaat minder lang mee dan een gevorderde spitz. De zool wordt sneller slap en dan heb je er geen steun meer aan, je hebt dan kans dat de zool raar gaat doen door deze soepelheid en bijvoorbeeld makkelijker ombuigt. Dat moet je natuurlijk niet hebben. 
Het verschilt per persoon hoe lang een beginnersspitz mee gaat. Als je elke week maar één keer les hebt kan hij (als je niet meer groeit) ongeveer 1 tot 1 1/2 jaar mee.
Dans je vaker en intensiever, dan ongeveer 3 maanden tot 1 jaar. Als je zwaarder bent van gewicht gaan de spitzen ook minder lang mee.
Als je voeten een stuk sterker zijn geworden van het op spitzen dansen kan je aan de verkoper van de danswinkel om gevorderde spitzen vragen.


Gevorderde spitzen:

Voordelen:
Deze spitzen zijn ‘hard’. In tegenstelling tot de beginnersspitzen doe je er langer over om ze in te werken. Ze zijn dus een stuk minder soepel. Dit kan een groot voordeel zijn als je meerdere lessen per week op je spitzen danst. Je kan er dan veel langer mee doen. 
Nog een voordeel is dat, als je goed op je spitzen danst (goed opstrekken, op punten van spitzen staan, e.d.) je voeten sterker worden dan als je op beginnersspitzen danst.
Deze spitzen gaan langer mee dan beginnersspitzen. Je moet wel rekening houden met de invloed van je lichaamsgewicht (zwaar=korter mee) en de intensiviteit(aantal keer dat je per week danst). 

Nadelen:
Gevorderde spitzen zijn duurder dan beginnersspitzen. Er zit steviger en dik materiaal in, ze kosten zo 10 euro meer. Maar je doet er dan ook wel langer mee.
Nog een nadeel is dat de stevigheid en hardheid van deze spitzen ervoor kunnen gaan zorgen dat je in je spitzen gaat hangen. Dat komt je lichaam fysiek niet ten goede. Je moet echt sterk genoeg zijn wil je je voeten goed door kunnen strekken.

Wil je weten welke spitzen bij jou passen? Doe hier de test!
Voor meer informatie over op spitzen dansen klik hier.

 

Share.

About Author