Waar moet ik op letten als ik spitzen ga kopen?

20
Super dat je op spitzen mag gaan dansen. Het is heel leuk om te doen, al zal je eraan moeten wennen en je moet er op de goede manier mee omgaan.

Waar kan ik spitzen kopen?
Spitzen kan je via internet bestellen, maar als je de eerste keer spitzen aanschaft moet je dat zeker niet via internet doen! Je moet ze gaan passen in de winkel. Dit is noodzakelijk. Maten van spitzen komen niet overeen met gewone schoenmaten of met die van andere balletschoenen. Spitzen moeten precies passen, je kunt ze niet op de groei kopen.
Pas als je voeten helemaal uitgegroeid zijn en je weet precies welke spitzen bij je voeten passen kun je ze gaan bestellen, maar doe dit als je twijfelt absoluut NIET!

Het beste is om naar een danswinkel te gaan waar het personeel ervaring heeft met spitzen. Maak van tevoren een afspraak, zodat je zeker weet dat je er terecht kan. Zeg duidelijk dat het je eerste paar spitzen zijn, dan kan het winkelpersoneel daar rekening mee houden.
In de winkel wordt je geholpen door iemand die er verstand van heeft. Diegene gaat uitvoerig naar de grootte, breedte etc. van je voeten kijken. Je krijgt een paar soorten spitzen die je moet passen. Meestal is het eerste paar spitzen dat je past niet de goede. Er zijn geen specifiek beste merk spitzen. Iedere danseres heeft zo haar eigen voorkeur. Je moet zelf in de loop van de tijd gaan ontdekken welke spitzen je fijn vindt!

Hoe kan ik me voorbereiden op het moment dat ik spitzen ga passen?

  • Knip je teennagels zorgvuldig: een ontstoken teen na het passen is zeker niet prettig.
  • Maak je niet te druk, dat is nergens voor nodig. Elke danseres heeft een eerste keer spitzen moeten passen. Het is spannend maar vooral heel leuk. Onthoud dat!
  • Maak je voeten van te voren een beetje los. Doe war kleine rekoefeningetjes met tenen en strek je voeten zodat ze niet meer te stijf zijn.

Waar kan ik op letten tijdens het spitzen passen?

  • Knellen de spitzen niet aan mijn hiel?
  • Zitten mijn tenen niet te erg opgepropt?
  • Vraag, als het de eerste keer is dat je spitzen gaat kopen, aan degene die je helpt of je ‘zachtere’ spitzen mag passen. Deze zijn voor beginners, ze worden makkelijker soepel en beweeglijker. Er wordt gezegd dat ze korter mee gaan, maar dat valt wel mee. Waarschijnlijk zal het personeel zelf ook wel eerst zachte spitzen voor je halen.

Toch zal het voor jezelf moeilijk zijn een oordeel te geven of je spitzen goed of niet goed zitten. Je weet niet precies hoe het moet voelen, maar als het erg veel pijn doet moet je dat zeker zeggen.

Vraag ten slotte aan de specialist in de winkel waar je je spitzen hebt gekocht naar informatie over hoe je spitzen verder in elkaar moet knutselen. Je krijgt ze namelijk niet kant en klaar. Je moet de linten er nog aanmaken, het elastiek en de suède neusjes. Klik hier om te lezen hoe je dit doet.

Klik hier voor meer informatie over spitzen.

 

Share.

About Author